Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 07-06-2015
najpyszniejsze ciasto marchewkowe jakie jadłam. Wilgotne, aromatyczne, przełamane delikatnym, niezamulającym kremem ... trudno mu się oprzec :-)
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 163
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 316
Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafela...
Odsłon: 24
Bardzo pyszny przepis na pulpeciki wołowe w sosie pomidorowym z brokułami. Ba...
Odsłon: 118
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 163
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 316
Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafela...
Odsłon: 24
Bardzo pyszny przepis na pulpeciki wołowe w sosie pomidorowym z brokułami. Ba...
Odsłon: 118
Składniki
Ciasto marchewkowe: Jajka zmiksować z cukrem na najmniejszych obrotach kilka minut, nie za długo żeby za bardzo nie napowietrzać. Cały czas miksując wlewać strumieniem olej, dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, przyprawę korzenną oraz skórkę startą z cytryny. Zmiksować do połączenia składników. Dodać marchewkę, z której należy odcisnąć sok i skórkę pomarańczową (jesli dodajemy rodzynki, to teraz je dodac). Wymieszać łyżką. Formę (24x24cm) wysmarować tłuszczem, spód wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto. Piec w temp. 170 stopni ok. 35-40 min. Upieczone ciasto wystudzić. Krem: Mascarpone i śmietanka musza być dobrze schłodzone. Mascarpone wymieszac z cukrem pudrem. Śmietankę ubić na sztywno. Dodawać ją do serka po łyżce, delikatnie mieszając. Krem wyłożyć na wystudzone ciasto. Wyrównać. Schłodzić w lodówce. Ze względu na krem przechowywać w lodówce. Smacznego :-)