Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Powstało połączenie ciasta z białek z ciastem z żółtek, dwukolorowe, barwami przypominające Stokrotkę, więc taką nazwę mu nadałam
Wyjątkowo prosta w przygotowaniu zupa, ale równie smaczna i pożywna. Na pewno...
Odsłon: 60
Seler często pomijany jest w diecie, a ma on w sobie dużo wapnia i potasu, za...
Odsłon: 39
Zupa prosta do przygotowania, a przy tym pyszna. Polecam
Odsłon: 65
Wyjątkowo prosta w przygotowaniu zupa, ale równie smaczna i pożywna. Na pewno...
Odsłon: 60
Seler często pomijany jest w diecie, a ma on w sobie dużo wapnia i potasu, za...
Odsłon: 39
Zupa prosta do przygotowania, a przy tym pyszna. Polecam
Odsłon: 65
Składniki
Białka ubijam na pianę dodając partiami cukier. Mąkę pszenną wymieszaną z mąką ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia. delikatnie przesiewam do białek i mieszam łopatką . Dodaję ocet, delikatnie przemieszam i wykładam ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Żółtka ucieram z cukrem na kogel-mogel dodaję obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i ocet. Ciasto nabieram łyżką i dość mocno wrzucam po łyżce ciasta żółtego na ciasto białe
Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 175°C na 20 min, następnie zmniejszam temperaturę do 150°C na kolejne 15-20 min. Upieczone studzę, zimne kroję na dwa blaty
Masło o temperaturze pokojowej ucieram z cukrem do uzyskania puszystego kremu, dodaje po łyżce śmietanę i delikatnie ucieram. Galaretkę rozpuszczam w szklance wrzątku, odstawiam do lekkiego stężenia i dodaję do masy maślanej. gotową wykładam na spód ciasta, nakrywam drugim blatem i wstawiam do lodówki na 2-3 godziny, tak by masa całkowicie stężała.