Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Leśny mech to pyszne i proste ciasto, które zaskakuje swoim wiosennym i nietypowym wyglądem. Mimo, że ciasto jest ze szpinakiem to praktycznie w ogóle go nie czuć. Zapraszamy do wypróbowanie naszego przepisy na to ciasto :)
Udka faszerowane młodą kapustą to wyrafinowane danie, które łączy w sobie soc...
Odsłon: 70
Gołąbki z młodej kapusty z dodatkiem soczystych różyczek brokuła to elegancki...
Odsłon: 87
Filet z kurczaka na młodej kapuście to prawdziwa uczta dla zmysłów, łącząca w...
Odsłon: 117
Udka faszerowane młodą kapustą to wyrafinowane danie, które łączy w sobie soc...
Odsłon: 70
Gołąbki z młodej kapusty z dodatkiem soczystych różyczek brokuła to elegancki...
Odsłon: 87
Filet z kurczaka na młodej kapuście to prawdziwa uczta dla zmysłów, łącząca w...
Odsłon: 117
Składniki
Ciasto: Piekarnik nastawić na 170 stopni. Szpinak umyć i bardzo dobrze osączyć, zmiksować na gładką masę. Jeśli używamy mrożonego, należy go rozmrozić i porządnie odsączyć, ewentualnie rozdrobnić jeśli nie jest. Suche składniki (mąka, proszek do pieczenia, soda) wymieszać w misce. W drugiej misce ubić jajka z cukrem, następnie dodać stopniowo olej, szpinak oraz suche składniki i całość wymieszać. Ciasto przełożyć do tortownicy, wstawić do piekarnika i piec ok. godzinę. Po wyjęciu ostudzić. Gdy ciasto ostygnie, wyjąć je z blaszki, odciąć od góry około 1/3 ciasta i skruszyć.
Krem: Galaretkę zalać gorącą wodą i wymieszać do całkowitego rozpuszczenia. Dobrze schłodzoną śmietanę ubić na sztywno. Gdy galaretka zacznie tężeć, miksując dodać ją do ubitej śmietany. Masę wyłożyć na spód ciasta i posypać pokruszonym ciastem. Ciasto wstawić do lodówki na około 2-3 godziny, przed podaniem ozdobić granatem lub owocami leśnymi. Smacznego ! :)