Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proste , bardzo smaczne ciasto, zachęca wyglądem.
Znakomita propozycja na grilla dla wegetarian i wegan. Kalafior w aromatyczny...
Odsłon: 652
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 180
Znakomita propozycja na grilla dla wegetarian i wegan. Kalafior w aromatyczny...
Odsłon: 652
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 180
Składniki
Mąkę przesiewamy do miski , robimy wgłębienie i wkruszamy w nie drożdże, posypujemy łyżeczką cukru. Mleko lekko podgrzewamy , dodajemy miód., żółtka ubijamy z resztą cukru. Gdy drożdże lekko podrosną , do mąki dodajemy letnie mleko , ubite żółtka i na końcu olej. Ciasto bardzo dokładnie ugniatamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Wyrośnięte ciasto dzielimy na trzy , lub cztery części. W rękach lepimy jakby sporą łezkę. Ciasto nacinamy nożyczkami od cieńszej strony.
Po nacięciu całego ciasta , przekładamy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Zachowujemy odstępy bo ciasto dalej rośnie. Wyjdą nam 3 większe lub 4 mniejsze ciasta. Gdy ciasto na blaszkach podrośnie , nacięte miejsca ( kolce) smarujemy białkiem roztrzepanym z 1 łyżeczką cukru. Posypujemy orzechami lub cynamonem z cukrem. Pieczemy w 180 C ok.25-35 minut.