Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto na dużą blachę. Zapach kakao, smak orzechów, bita śmietana mmm :)
Pyszne lizaki z ciasta na jeden kęs . Pokochają je każde i małe jak i duże ła...
Odsłon: 31
Kotlet z kurczaka jest znany, w różnych wariacjach smakowych, w całej Polsce....
Odsłon: 231
Wiosenne smaki. Polecam.
Odsłon: 176
Pyszne lizaki z ciasta na jeden kęs . Pokochają je każde i małe jak i duże ła...
Odsłon: 31
Kotlet z kurczaka jest znany, w różnych wariacjach smakowych, w całej Polsce....
Odsłon: 231
Wiosenne smaki. Polecam.
Odsłon: 176
Składniki
Biszkopt: 6 białek ubić na sztywną pianę pod koniec wsypać 6 łyżek cukru. Dodać 6 żółtek, 6 łyżek mąki, proszkiem do pieczenia i kakao, 2 łyżki oleju i 2 łyżki coli, delikatnie wymieszać. Piec 25 min. w 180 st. C. Blacha 25x35 cm. Po upieczeniu i ostudzeniu nasączyć colą.
Masa I: 150 g herbatników zmielić z 150 g orzechami włoskimi. Zalać 200 ml cola-coli, dodać aromat rumowy. Odstawić. 150 g miękkiego masła utrzeć z 150 g cukru pudru. Dodawać po łyżce masy herbatnikowo - orzechowej. Zmiksować na jednolitą masę. Wyłożyć na biszkopt.
Masa II: 3 łyżki żelatyny rozpuścić w 1/3 szkl. wody. 0,5 l śmietany kremówki ubić z cukrem pudrem (ilość wg uznania do smaku). Pod koniec dodać tężejącą żelatynę. Wyłożyć na masę herbatnikowo - orzechową. Wierzch można posypać startą czekoladą. Schłodzić.