Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 23-06-2010
tradycyjne clafoutis jest owocowe, ale mozna pokusic sie o bardziej wytrawne danie z pomidorami
Potrawka z kurczakiem z mieszanką warzyw to kwintesencja domowego ciepła i wy...
Odsłon: 97
Te aromatyczne i zdrowe roladki z jarmużem będą doskonałą propozycją dla miło...
Odsłon: 48
Kruche ciasto, które doskonale nadaje się do tart na słodko. Uniwersalny, pro...
Odsłon: 103
Sezamki to hit lat 90. XX wieku. Jeśli nie miałeś okazji spróbować tego raryt...
Odsłon: 119
Bardzo smaczny i pożywny. Do przygotowania w 20 minut.
Odsłon: 80
Potrawka z kurczakiem z mieszanką warzyw to kwintesencja domowego ciepła i wy...
Odsłon: 97
Te aromatyczne i zdrowe roladki z jarmużem będą doskonałą propozycją dla miło...
Odsłon: 48
Kruche ciasto, które doskonale nadaje się do tart na słodko. Uniwersalny, pro...
Odsłon: 103
Sezamki to hit lat 90. XX wieku. Jeśli nie miałeś okazji spróbować tego raryt...
Odsłon: 119
Bardzo smaczny i pożywny. Do przygotowania w 20 minut.
Odsłon: 80
Składniki
Zmiksować razem jajka, mleko, mąkę, sól.
Pomidory koktailowe (albo zwyczajne obrane i pokrojone na ćwiartki) i kostki sera żółtego ułożyć na dnie foremki (wysmarowanej masłem) .
Gotowe ciasto wylać do formy, na wczesniej ulożone pomidory i ser. Na wierzchu ułożyć listki świeżej bazylii.
Zapiekać przez ok.40 minut w temp 180 st C, aż stanie się złociste i puszyste. Clafoutis piec w naczyniu do zapiekania. J Ja używałam prostokątnego szklanego naczynia żaroodpornego o wymiarach 25 x 18. Ciasto pod koniec pieczenia bardzo rośnie ale po wyjęciu opada. Taka jego cecha :-) Ciasto na clafoutis ma skład i konsystencję ciasta naleśnikowego. Zamiast mleka mozna dac smietane.