Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne danie. Cukinia faszerowana mięsem mielonym wołowym z pomidorami, czosnkiem i serem mozzarella.
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 241
To jest miseczka pyszności i zdrowotności. Białe szparagi są bardzo delikatn...
Odsłon: 42
Konsystencję mają zblizoną do flaków a są lżejsze i bardzo aromatyczne.
Odsłon: 28
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 71
Rozsmakuj się w aromatycznej roladzie schabowej, która łączy w sobie delikatn...
Odsłon: 74
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 241
To jest miseczka pyszności i zdrowotności. Białe szparagi są bardzo delikatn...
Odsłon: 42
Konsystencję mają zblizoną do flaków a są lżejsze i bardzo aromatyczne.
Odsłon: 28
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 71
Rozsmakuj się w aromatycznej roladzie schabowej, która łączy w sobie delikatn...
Odsłon: 74
Składniki
Cukinie przekrawamy na pół i wydrążany środki tak żeby pozostawione ścianki miały ok pół cm grubości. Tak wydrążone cukinie wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni (najlepiej na papier do pieczenia). Pieczemy od 15-20 minut żeby cukinie zmiękły.
Na mocno rozgrzanej patelni podsmażamy mięso mielone. Gotowe mięso przekładamy do jakiegoś pojemnika (duża salaterka lub plastikowy pojemnik) i odstawiamy na bok.
Wydrążony miąższ z cukiń szatkujemy i podsmażamy na patelni na rozgrzanym oleju. Dodajemy czosnek drobno posiekany i całość podsmażany parę minut uważając żeby czosnek się nie przypalił. Na patelnie dodajemy pomidory z puszki i całość dobrze mieszamy. Bierzemy wcześniej usmażone mięso i zlewamy tłuszcz który się zebrał na dnie salaterki a mięso dodajemy na patelnię i dokładnie mieszamy. Czekamy aż nadmiar wody odparuje, farsz powinien być gesty. Doprawiamy ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem.
Wysuwamy blachę z piekarnika z połówkami cukini i każdą z nich wypełniamy farszem. Na wierzch kładziemy plasterki dobrze odsączonej mozzarelli. Pieczemy nasze cukienie jeszcze ok 15 minut do rozpuszczenia sera.
Cukinia faszerowana mięsem mielonym wołowym z pomidorami, czosnkiem i serem mozzarella najlepiej smakuje na ciepło ale można ją jeść też na zimno.
SMACZNEGO