Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wilgotne, śniadaniowe muffiny, a aromatyczne niezmiernie!
Wędzony w ciepłym dymie 65 C przez trzy godziny.
Odsłon: 29
Przepyszny i lekki torcik truskawkowo-czekoladowy to genialny pomysł na sezon...
Odsłon: 722
Skrzydełka po pańsku to idealne danie do serwowania w trakcie rodzinnych okol...
Odsłon: 3822
Dzisiaj przygotowałam zapiekanki , które bardzo lubimy. Przygotowałam je troc...
Odsłon: 435
Szybkie i proste ciasto do którego możesz dodać dowolne owoce, posypać kruszo...
Odsłon: 2292
Wędzony w ciepłym dymie 65 C przez trzy godziny.
Odsłon: 29
Przepyszny i lekki torcik truskawkowo-czekoladowy to genialny pomysł na sezon...
Odsłon: 722
Skrzydełka po pańsku to idealne danie do serwowania w trakcie rodzinnych okol...
Odsłon: 3822
Dzisiaj przygotowałam zapiekanki , które bardzo lubimy. Przygotowałam je troc...
Odsłon: 435
Szybkie i proste ciasto do którego możesz dodać dowolne owoce, posypać kruszo...
Odsłon: 2292
Składniki
PRZYGOTOWUJEMY SIĘ Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Formę na muffiny wykładamy papilotkami.
PIERWSZA MICHA Gruszki obieramy ze skóry, usuwamy gniazda nasienne, a następnie kroimy w niewielką kostkę. Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, sól, cukier, cukier z wanilią oraz cynamon i wszystko razem mieszamy. Na koniec dorzucamy cząstki gruszek i jeszcze raz przez chwilę mieszamy obtaczając owoce w mące. Dzięki temu nie opadną na dno muffin, lecz rozłożą się pięknie w cieście.
DRUGA MICHA Masło roztapiamy w rondelku wraz z miodem, po czym studzimy. Do miski wbijamy jajka, dolewamy mleko i roztrzepujemy widelcem lub trzepaczką. Dodajemy płynne masło i jeszcze raz mieszamy dokładnie do połączenia wszystkich składników.
ŁĄCZYMY MICHY Zawartość obu misek łączymy. Nie mieszamy zbyt długo – należy delikatnie przemieszać masę łyżką tak, aby składniki sypkie były oblepione mokrymi. Nie przejmujemy się grudkami. Muffiny będą puszyste i lekkie, jeśli nie będziemy męczyć ich zbyt długo mieszaniem, czy miksowaniem.
PICHCIMY MUFFINY Ciasto wykładamy łyżką do ¾ wysokości papilotek. Wierzch każdej muffiny posypujemy płatkami migdałów, które podczas pieczenia zarumienią się i stwardnieją tworząc aromatyczny, chrupiący kontrapunkt dla puszystego i wilgotnego wnętrza. Przygotowane muffiny wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 20 minut. Powinny urosnąć, zarumienić się, a patyczek wbity w ich środek powinien wyjść suchy. Uważajmy, aby niepotrzebnie nie przesuszać muffin w piekarniku. 20 minut to dla nich czas optymalny, po tym czasie są upieczone, ale wilgotne i puszyste, czyli idealne.