Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W moim rodzinnym domu był to odpowiednik znanych makiełek lub kutii, jako jedna z potraw wigilijnych. Czyli zjadanie dużej ilości tego dania miało zapewnić bogaty rok.
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 609
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 43
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 933
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 609
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 43
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 933
Składniki
1. Kaszę przelałem na gęstym sicie najpierw zimną wodą, następnie wrzątkiem i ponownie zimną wodą. W ten sposób wyeliminowałem goryczkę i kasza jest po prostu smaczniejsza.
2. Wypłukaną kaszę wsypałem do garnka i intensywnie podgrzałem, aż zaczął wydobywać się orzechowy aromat. Wtedy zalałem wodą. Na niedużym ogniu lub mocy kuchenki przygrzałem, aż do wchłonięcia wody. Kiedy kasza wchłonęła już płyn, ale była jeszcze wilgotna wsypałem śliwki suszone, wymieszałem i zestawiłem z ognia/kuchenki.
3. W tym czasie roztopiłem masło. Kaszę ze śliwkami wyłożyłem na talerze (każdemu według potrzeb). Na stół podałem roztopione masełko, cukier i cynamon. Każdy z biesiadników polewa masełkiem, posypuje cukrem i cynamonem według własnego uznania. Smacznego!