Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
piekna swiateczna dekoracja :))
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 124
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 186
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 62
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 146
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 124
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 186
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 62
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 146
Składniki
ciasto zagniatamy takie samo jak na serbskie pierniczki, tylko 2/3 porcji. jesli chodzi o wielkosc chatki, to ja przecielam kartke A4 na pol, i ta polowe zlozylam na pol, rozcielam w poprzek i tak powstal szablon dla dachu. na podstawie tego wycielam z papieru pozostale czesci domku (wyciac drzwi, mozna tez i okna).
musza byc 2 czesci dachu, 2 przednie czesci i 2 boczne sciany. to wszystko trzeba upiec (patrz przepis na medenjaci), z okrawkow ciasta wycielam foremkami male ciasteczka- potem przylepilam je na dachu jako dekoracje i choinke.
ubic 1 bialko i 200 g cukru pudru, i przy pomocy tego sklejac chatke (bez dachu). zostawic na 2-3 h az sie wysuszy, potem przykleic dach i zostawic na noc zeby lukier zasechl.
nastepnego dnia zabieramy sie do dekoracji: tutaj kazdy dekoruje wg swojego uznania, ja zrobilam okna z czekolady i barwnikami rozpuszczonymi w lukrze udekorowalam chatke :)