Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepyszne drożdżówki w kształcie serca z miodowo-cynamonowym wnętrzem i cukrową posypką.
Bardzo prosta a smaczna i zdrowa surówka z 3 warzyw: sałaty lodowej, ogórka i...
Odsłon: 631
Sernik bez pieczenia z truskawkami to wymarzony deser na upalne dni. Świetnie...
Odsłon: 2079
Dzisiaj kolejne gołąbki tym razem przygotowane dla rodzinki na imprezę urodzi...
Odsłon: 1311
Szybka, zdrowa, smaczna zupa ogórkowa. Domownicy lubią ją za kwaskowy smak i...
Odsłon: 147
Sałatka makaronowa jest sycąca, uzupełniona warzywami, aromatyczna , wprost d...
Odsłon: 107
Bardzo prosta a smaczna i zdrowa surówka z 3 warzyw: sałaty lodowej, ogórka i...
Odsłon: 631
Sernik bez pieczenia z truskawkami to wymarzony deser na upalne dni. Świetnie...
Odsłon: 2079
Dzisiaj kolejne gołąbki tym razem przygotowane dla rodzinki na imprezę urodzi...
Odsłon: 1311
Szybka, zdrowa, smaczna zupa ogórkowa. Domownicy lubią ją za kwaskowy smak i...
Odsłon: 147
Sałatka makaronowa jest sycąca, uzupełniona warzywami, aromatyczna , wprost d...
Odsłon: 107
Składniki
Przygotowuję rozczyn – drożdże mieszam z 2 łyżkami letniego mleka i łyżeczką cukru, do uzyskania jednolitej cieczy.
Roztopione masło mieszam z maślanką. W dużej misce łączę mąkę z cukrem, skórką cytryny masło-maślanką i rozczynem. Zagniatam ciasto i wyrabiam na oprószonym mąką blacie przez około 10-15 minut. Ciasto powinno być gładkie. Przekładam je do miski i przykrywam ściereczką. Odstawiam w ciepłe miejsce i czekam na podwojenie objętości.
Oprószam mąką blat. Ciasto staram się rozwałkować na prostokąt. Powierzchnię smaruję miodem. Posypuję cynamonem i gałką muszkatołową. Rozcinam na 8 pasków. Każdy pasek zawijam w spiralę, łamię na palcu w połowie /to będzie dół serca/ i sklejam końcówki u góry, starając się jednocześnie uformować górne sercowate półdupki. Takie serducho układam na blasze wyłożonej papierem – czynność powtarzam z każdym z pasków.
Każde serce smaruję jajem i mlekiem. Dwukrotnie. Odstawiam w ciepłe miejsce do podrośnięcia. W tym czasie nastawiam piekarnik na 170 stopni Celsjusza.
Jak serca się napuszą, posypuję brązowym cukrem. Piekę 15-20 minut. Do ładnego zarumienienia. Studzę.