Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
UWAGA: wędzenie metodą garnkową, która ma inną procedurę wędzenia niż w tradycyjnej wędzarni. Jednego nie opłaca się robić, bo jest przepyszny i szybko znika :)
Nalewka z kwiatów czarnego bzu z pewnością urozmaici zimowe wieczory. Alkohol...
Odsłon: 20229
Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...
Odsłon: 128
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 2020
najprostszy sposob przygotowania bialych szparagow - mysle, ze najpyszniejszy
Odsłon: 2726
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 720
Nalewka z kwiatów czarnego bzu z pewnością urozmaici zimowe wieczory. Alkohol...
Odsłon: 20229
Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...
Odsłon: 128
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 2020
najprostszy sposob przygotowania bialych szparagow - mysle, ze najpyszniejszy
Odsłon: 2726
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 720
Składniki
wykonanie: Wymyte, osuszone filety łącznie ze skórą dobrze nacieramy mieszaniną przypraw.
Nacieramy przyprawami z obu stron.
Moczymy w ciepłej osolonej wodzie osłonki białkowe o średnicy 100-120 mm.
Zwijamy ścisło natarty przyprawami filet razem ze skórą i wciskamy do osłonki białkowej.
Oba końce osłonki zawiązujemy mocno.
Osznurowujemy jak na zdjęciu.
Parzymy w temp. 90 stopni Celsjusza 10 minut i obniżamy temperaturę do 75-78 stopni Celsjusza, i parzymy jeszcze 20 minut.
Po sparzeniu wieszamy na kiju do ostudzenia i osuszenia na 24 godziny.
Wędzimy 2 godziny w temperaturze 50-60 stopni C. na zrębkach typu borniak olcha/buk.
Po uwędzeniu studzimy na kiju i ostudzone wkładamy do lodówki na kilka godzin. Filet z kurczaka jest w środku, po bokach są kawałki schabu.
Polecam :)