Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Uwielbiam taką grochóweczkę... rozgrzewająca, sycąca, w sam raz na tę porę roku.
Pikantne szaszłyki z mięsa i kiełbasy z dodatkiem warzyw to pyszne danie, ide...
Odsłon: 51
Wykorzystaj ugotowane mięso i warzywa w rosole na pyszny farsz do pierogów lu...
Odsłon: 7212
Pikantne szaszłyki z mięsa i kiełbasy z dodatkiem warzyw to pyszne danie, ide...
Odsłon: 51
Wykorzystaj ugotowane mięso i warzywa w rosole na pyszny farsz do pierogów lu...
Odsłon: 7212
Składniki
Wywar zagotować, groch przebrać i opłukać, wrzucić do wywaru i gotować na małym ogniu ( w sumie przez ok. 2 godziny - należy często mieszać ). Ziemniaki pokroić w kostkę, cebulkę i boczek w równą kosteczkę. Kiełbasę kroimy w półplasterki. Marchew ścieramy na tarce jarzynowej.
Po 1,5 godzinie gotowania grochu dorzucamy ziemniaki i marchewkę wraz z liściem laurowym i zielem angielskim. Przygotowujemy dwie patelnie - na jednej wytapiamy boczek, dorzucamy cebulkę i chwilę razem smażymy; na drugiej porządnie wysmażamy kiełbasę. Boczek i kiełbasę ( odcedzoną z wytopionego tłuszczu ) dorzucamy do zupy.
Gdy ziemniaki będą już miękkie doprawiamy zupkę do smaku, dodajemy majeranek, gotujemy jeszcze przez 2-3 minutki. Podajemy z pajdą chleba lub świeżutką bułą.