Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jesień w pełni, więc jabłka można znaleźć wszędzie. Warto się nimi zajadać, gdyż zawierają wiele drogocennych witamin. Dzisiaj proponuję szybki deser z jabłkami w roli głównej, które zostały przykryte chrupiącą kruszonką. Smacznego :)
Wątróbka po aleksandryjsku, czyli nowy wymiar smaku wątróbki.
Odsłon: 50
Tradycyjna, szybka i niezawodna przekąska, sprawdzi się również dla niespodzi...
Odsłon: 730
...z zimnego piekarnika. To tak nie do końca. Normalnie jak robimy ciasto, t...
Odsłon: 112
Klasyczna , znana i lubiana.
Odsłon: 199
Wątróbka po aleksandryjsku, czyli nowy wymiar smaku wątróbki.
Odsłon: 50
Tradycyjna, szybka i niezawodna przekąska, sprawdzi się również dla niespodzi...
Odsłon: 730
...z zimnego piekarnika. To tak nie do końca. Normalnie jak robimy ciasto, t...
Odsłon: 112
Klasyczna , znana i lubiana.
Odsłon: 199
Składniki
Jabłka obrać ze skórki, pokroić w kostkę i podsmażyć z cukrem i cynamonem przez ok. 6-10 min.
W międzyczasie przygotować kruszonkę. Do miski przesiać mąkę wymieszaną z proszkiem, dodać masło/margaryną (najlepiej miękkie), cukier, cukier waniliowy i jajko. Wszystko razem wyrabiać rękoma, ciasta nie powinniśmy ugniatać, ale w miarę możliwości powinno się kruszyć.
Formę (ja użyłam naczynia żaroodpornego) wysmarować delikatnie masłem, na dno wyłożyć jabłka i posypać przygotowaną kruszonką. Całość piec przez ok. 10-15 min w temperaturze 180 stopni.
Gotowy deser posypać cukrem pudrem.
Smacznego :)