Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wcale nie takie pracochłonne, a efekt pyszny.
Deser którym chciałabym się z Wami podzielić to proste ciasto bez pieczenia....
Odsłon: 4435
Szybka i smaczna
Odsłon: 231
Nie ma nic smaczniejszego niż bób w sezonie!
Odsłon: 145
Dzisiaj przygotowałam zapiekanki , które bardzo lubimy. Przygotowałam je troc...
Odsłon: 312
Pyzy to potrawa pochodząca z kresów wschodnich, popularna na Mazurach, Suwals...
Odsłon: 482
Deser którym chciałabym się z Wami podzielić to proste ciasto bez pieczenia....
Odsłon: 4435
Szybka i smaczna
Odsłon: 231
Nie ma nic smaczniejszego niż bób w sezonie!
Odsłon: 145
Dzisiaj przygotowałam zapiekanki , które bardzo lubimy. Przygotowałam je troc...
Odsłon: 312
Pyzy to potrawa pochodząca z kresów wschodnich, popularna na Mazurach, Suwals...
Odsłon: 482
Składniki
Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dodać łyżkę cukru i 5 łyżek mąki. Zrobić rozczyn, odstawić do wyrośnięcia.
Mąkę posiekać z margaryną, 2 łyżkami cukru i cukrami waniliowymi.
Do wyrośniętego rozczynu dodać 2 jajka, wymieszać. Przelać do mąki, margaryny i cukrów. Wyrobić ciasto. Odstawić je na 1/2 godziny.
Jabłka obrać, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne.
Ciasto wałkować na grubość 3-4 mm, wycinać spore kwadraty - w zależności od wielkości połówek jabłek.
W miejsce gniazda nasiennego nałożyć konfiturę (na zdjęciu z róży). Jabłka układać na ciasto nadzieniem do dołu (jak na zdjęciu). Posypać cynamonem. Ciasto składać jak kopertę. Odstawić na 15 minut.
Posmarować koperty rozmąconym jajkiem, posypać cukrem.
Pieć 15-20 minut w 150 stopniach, termoobieg.
Najpyszniejsze na ciepło, ale i na drugi dzień smakują wspaniale. Z podanej porcji wyszło nam 18 szt.
Smacznego!