Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Super deserek na okolicznościowe przyjęcie.
To sycące danie jednogarnkowe. Jego wyjątkowy smak i aromat zachwyci każdego....
Odsłon: 117
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 196
Sałatka makaronowa prosta i szybka w przygotowaniu , można do niej dodać co s...
Odsłon: 210
To sycące danie jednogarnkowe. Jego wyjątkowy smak i aromat zachwyci każdego....
Odsłon: 117
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 196
Sałatka makaronowa prosta i szybka w przygotowaniu , można do niej dodać co s...
Odsłon: 210
Składniki
Wykonanie: Masło zagnieść z ½ szklanki mąki i wstawić na 20 minut do lodówki.
W międzyczasie do pozostałej mąki , wlać wodę, ocet, posolić do smaku, zagnieść ciasto i również wstawić do lodówki. Po schłodzeniu ciasta wyłożyć na stolnicę(obficie posypanej mąka), uformować czteroramienną gwiazdę, a na środek położyć ciasto maślane. Zawinąć rogi do środka i całość rozwałkować w prostokąt. Znowu złożyć w kopertę, rozwałkować ponownie, czynność tą powtórzyć czterokrotnie. Ostatni raz ciasto rozwałkować na grubość 1 centymetra.
Pokroić na kwadraty, posmarować dżemem o dowolnym smaku. Na środku ciasta kłaść obrane, wydrążone jabłka , środki posypać cukrem wymieszanym z cynamonem i owinąć ciastem.
Następnie posmarować rozmąconym jajkiem i posypać cukrem (polecam cukier brązowy).
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec na złoto przez pół godziny.