Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
karpatka błyskawicznie znika , tak samo błyskawicznie się ją robi
Wątróbka po aleksandryjsku, czyli nowy wymiar smaku wątróbki.
Odsłon: 19
Tradycyjna, szybka i niezawodna przekąska, sprawdzi się również dla niespodzi...
Odsłon: 679
...z zimnego piekarnika. To tak nie do końca. Normalnie jak robimy ciasto, t...
Odsłon: 70
Klasyczna , znana i lubiana.
Odsłon: 186
Wątróbka po aleksandryjsku, czyli nowy wymiar smaku wątróbki.
Odsłon: 19
Tradycyjna, szybka i niezawodna przekąska, sprawdzi się również dla niespodzi...
Odsłon: 679
...z zimnego piekarnika. To tak nie do końca. Normalnie jak robimy ciasto, t...
Odsłon: 70
Klasyczna , znana i lubiana.
Odsłon: 186
Składniki
Ciasto. Zagotuj w garnku 1 szkl.wody z 1/2 kostki masła.Gdy masło się rozpuści, wsypujemy 1 szkl.mąki i szczyptę soli.Energicznie mieszamy aż powstanie " klucha " i ciasto zacznie odstawać od ścianek.Zdejmujemy garnek z ognia, studzimy, a nastepnie wbijamy pojedynczo całe jajka,, mieszamy na gładkie ciasto.Ja piekę na jednej blaszce, tej z piekarnika, wym.38x42, temp.200"C - przez około 30 min.
Krem. Na mleku gotujemy budyń z 4 łyżkami cukru.Studzimy.Ucieramy kostkę masła z cukrem, dodajemy 1 łyżkę soku z cytryny i otartą skórkę, owoce, cukier waniliowy.Dodajemy po łyżce ostudzony budyń i wyrabiamy ręcznie albo robotem.
Upieczone ciasto kroimy na połowę , smarujemy kremem, i układamy druga część ciasta. Posypujemy cukrem pudrem.PYCHA !!!