Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W sezonie na truskawki proponujemy skromny i smaczny deser -naleśniki z serki...
Odsłon: 53
...z zimnego piekarnika. To tak nie do końca. Normalnie jak robimy ciasto, t...
Odsłon: 274
"Special fried rice" to potrawa chińska i ma wiele wariantów. Do specjalnego...
Odsłon: 81
Potrawka z kurczakiem z mieszanką warzyw to kwintesencja domowego ciepła i wy...
Odsłon: 163
W sezonie na truskawki proponujemy skromny i smaczny deser -naleśniki z serki...
Odsłon: 53
...z zimnego piekarnika. To tak nie do końca. Normalnie jak robimy ciasto, t...
Odsłon: 274
"Special fried rice" to potrawa chińska i ma wiele wariantów. Do specjalnego...
Odsłon: 81
Potrawka z kurczakiem z mieszanką warzyw to kwintesencja domowego ciepła i wy...
Odsłon: 163
Składniki
Bakalie moczymy w rumie/brandy przynajmniej godzinę
Margarynę ucieramy z cukrem i szczyptą soli na puszystą masę. Nadal ucierając wbijamy żółtka. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i wsypujemy do ucieranej masy. Dokładnie ucieramy, aż ciasto będzie jednolite. Dodajemy osączone i oprószone mąką bakalie ( zapobiegnie opadnięciu ich na dno), wlewamy rum w którym moczyliśmy bakalie. Dobrze mieszamy łyżką. Ubijamy białka z szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie łączymy je z ciastem.
Do podłużnej blaszki wykładamy ciasto i pieczemy około 55 minut w temperaturze 180-200 stopni. Po wyjęciu i ostygnięciu, ciasto smarujemy podgrzanym dżemem i posypujemy bakaliami.