Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Inspiracją była kofta indyjska serwowana w GreenWay. Wychodzi pyszna, choć ma bardziej intensywny kolor niż restauracyjna.
To sycące danie jednogarnkowe. Jego wyjątkowy smak i aromat zachwyci każdego....
Odsłon: 113
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 180
Sałatka makaronowa prosta i szybka w przygotowaniu , można do niej dodać co s...
Odsłon: 190
To sycące danie jednogarnkowe. Jego wyjątkowy smak i aromat zachwyci każdego....
Odsłon: 113
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 180
Sałatka makaronowa prosta i szybka w przygotowaniu , można do niej dodać co s...
Odsłon: 190
Składniki
Ugotować ziemniaki w osolonej wodzie, odcedzić, odparować i utłuc.
Twaróg rozdrobnić, np. tłuczkiem do ziemniaków, połączyć z przestudzonymi ziemniakami. Można też wszystko razem zmielić, ale wg mnie wtedy wychodzi zbyt jednolita papka.
Z papryki konserwowej zdjąć skórę, posiekać na bardzo drobną kostkę, dodać do masy.
Dodać jajko i mąkę. Wymieszać wszystko by miało konsystencję gęstego ciasta, z którego można formować małe kulki.
Uformowane kulki (lub małe placuszki - jak kto woli) obtoczyć w mące i smażyć w głębokim oleju. Ja używam w tym celu frytkownicy ponieważ olej osiąga tam wyższą temperaturę, a na patelni kulki zbyt nasiąkają tłuszczem. Z patelni tez niezłe wychodzą tylko trzeba je spłaszczyć żeby zbyt się nie spaliły i uważać na temperaturę oleju żeby nie była za niska.
Sos: Wszystkie składniki mieszamy, doprawiamy do smaku i odstawiamy na około pół godziny.
Kofta świetnie komponuje się z każdym warzywem i brązowym ryżem. Polecam i życzę smacznego!