Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosty przepis na doskonały dodatek do mięs i sosów.
Boczek w Anglii, czy to surowy, czy wędzony jest bardzo słony i trzeba wybrać...
Odsłon: 236
Szybkie i smaczne danie takie smaki dzieciństwa, makaron z truskawkami i biał...
Odsłon: 103
Prosty do upieczenia, smaczny, utrzymujący długo świeżość chleb pieczony na s...
Odsłon: 4271
To danie to doskonały wybór na obiad dla całej rodziny. Aromatyczny sos pesto...
Odsłon: 1040
Na piątkowy obiad. Polecam.
Odsłon: 949
Boczek w Anglii, czy to surowy, czy wędzony jest bardzo słony i trzeba wybrać...
Odsłon: 236
Szybkie i smaczne danie takie smaki dzieciństwa, makaron z truskawkami i biał...
Odsłon: 103
Prosty do upieczenia, smaczny, utrzymujący długo świeżość chleb pieczony na s...
Odsłon: 4271
To danie to doskonały wybór na obiad dla całej rodziny. Aromatyczny sos pesto...
Odsłon: 1040
Na piątkowy obiad. Polecam.
Odsłon: 949
Składniki
Ziemniaki należy zetrzeć na tarce i odcisnąć nadmiar wody z pomocą pieluszki tetrowej lub lnianej ściereczki.
Do masy ziemniaczanej dodajemy jajka, ziemniaczaną i pszenną mąkę. Zasugerowane w przepisie 20 dag pasowało do ziemniaków przez nas użytych. Musicie wyczuć sami kiedy ciasto na kluski będzie gotowe. Mąkę pszenną dodawajcie powoli ciągle masę wyrabiając łyżka lub widelcem aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Doprawiamy ziemniaki majerankiem i solą.
Z pomocą łyżki kładziemy (stąd z resztą nazwa klusek) porcję ciasta na gorącą, niehulającą i osoloną wodę. Gotujemy kluseczki około 3 minut od wypłynięcia. Przepis na doskonałe śląskie kluski szare zwane czorne w linku pod wpisem. Zapraszamy.