Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne danie, które zachwyci wszystkie podniebienia.
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 269
To jest miseczka pyszności i zdrowotności. Białe szparagi są bardzo delikatn...
Odsłon: 47
Konsystencję mają zblizoną do flaków a są lżejsze i bardzo aromatyczne.
Odsłon: 42
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 79
Rozsmakuj się w aromatycznej roladzie schabowej, która łączy w sobie delikatn...
Odsłon: 87
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 269
To jest miseczka pyszności i zdrowotności. Białe szparagi są bardzo delikatn...
Odsłon: 47
Konsystencję mają zblizoną do flaków a są lżejsze i bardzo aromatyczne.
Odsłon: 42
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 79
Rozsmakuj się w aromatycznej roladzie schabowej, która łączy w sobie delikatn...
Odsłon: 87
Składniki
Świeże pomidory obrać ze skórki, dodać pomidory z puszki i koncentrat. Wszystko zmiksować blenderem. Obrane marchewki, pietruszkę i por pokroić w plastry. Na patelni rozgrzać oliwę z łyżką masła, wrzucić wcześniej pokrojone warzywa i podsmażać 5 minut, przerzucić do głębokiego garnka. Na patelni ponownie rozgrzać masło z oliwą dodać posiekaną papryczkę oraz czosnek, chwilę podsmażyć, podlać białym winem, podgrzewając cały czas patelnię na małym ogniu. Po tym czasie dodać szklankę zblendowanych pomidorów, a resztą zalać marchewki i pietruszkę. Jedno i drugie dusić pod przykrywką. Pomidory z winem po 10 minutach dodać do garnka. Dodać również przecier pomidorowy. Gotować ok 30 minut na małym ogniu, pod przykrywką, co jakiś czas mieszając. Na koniec zmiksować blenderem na krem. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Przyrządzić krewetki - najpierw umyć je i osuszyć ręcznikiem papierowym, posypać solą i pieprzem, wymieszać. Na patelnię z masłem i oliwą wrzucić posiekany czosnek i papryczkę, smażyć krewetki z każdej strony ok 1,5 minuty. Powinny wyjść maślane i jednocześnie kruche. Krem pomidorowy podawać ze śmietanką, z usmażonymi krewetkami i listkiem świeżej bazylii.