Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepyszne ciasto, wbrew pozorom nie takie słodkie. Rozpływa się w ustach i migiem znika z blachy. Szybko, smacznie, prosto :)
Potrawka z kurczakiem z mieszanką warzyw to kwintesencja domowego ciepła i wy...
Odsłon: 80
Te aromatyczne i zdrowe roladki z jarmużem będą doskonałą propozycją dla miło...
Odsłon: 41
Kruche ciasto, które doskonale nadaje się do tart na słodko. Uniwersalny, pro...
Odsłon: 89
Sezamki to hit lat 90. XX wieku. Jeśli nie miałeś okazji spróbować tego raryt...
Odsłon: 97
Bardzo smaczny i pożywny. Do przygotowania w 20 minut.
Odsłon: 63
Potrawka z kurczakiem z mieszanką warzyw to kwintesencja domowego ciepła i wy...
Odsłon: 80
Te aromatyczne i zdrowe roladki z jarmużem będą doskonałą propozycją dla miło...
Odsłon: 41
Kruche ciasto, które doskonale nadaje się do tart na słodko. Uniwersalny, pro...
Odsłon: 89
Sezamki to hit lat 90. XX wieku. Jeśli nie miałeś okazji spróbować tego raryt...
Odsłon: 97
Bardzo smaczny i pożywny. Do przygotowania w 20 minut.
Odsłon: 63
Składniki
Urobić kruche ciasto: szerokim nożem posiekaj mąkę z zimnym masłem, zagnieć z cukrem pudrem, żółtkami i proszkiem do pieczenia.
Ciasto podziel na 2 części (podział 3/5 do 2/5 - większa porcja na dno blachy) obydwie dałam do zamrażalnika. W tym czasie pozbyłam się pestek z czereśni, a wtedy jedną rozwałkowałam i wyłóżyłam blachę (33 na 22 czy jakoś tak z wymiarami).
Podpiekłam spód w piekarniku w 180 stopniach ok 8-10 minut. Wcześniej nakłuwając ciasto widelcem.
W tym czasie ubiłam pianę z odrobiną soli z białek. Gdy była sztywna, dodałam cukier, a na koniec kisiel wiśniowy.
Następnie wyjęłam ciasto z piekarnika, posypałam bułką tartą (która wsiąknie sok z owoców). I na to owoce wcześniej umyte. Czereśnie, a pomiędzy czerwona porzeczka. Na to różowa piana z białek. A na pianę starte ciasto z zamrażalnika. No i ciasto do piekarnika na 40 minut w temperaturze 160 stopni :)