Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kruchy, słodki i rozpływający się w ustach deser dla każdego smakosza ciast.
Prosty do upieczenia, smaczny, utrzymujący długo świeżość chleb pieczony na s...
Odsłon: 1535
Skrzydełka po pańsku to idealne danie do serwowania w trakcie rodzinnych okol...
Odsłon: 4277
Dzisiaj zastanawiałam się czym zaskoczyć gości, jakie ciasto wymyślić i wyszł...
Odsłon: 189
Smarowna pasztetowa do chleba zrobiona w jelicie grubym prostym wieprzowym.
Odsłon: 40
Prosty do upieczenia, smaczny, utrzymujący długo świeżość chleb pieczony na s...
Odsłon: 1535
Skrzydełka po pańsku to idealne danie do serwowania w trakcie rodzinnych okol...
Odsłon: 4277
Dzisiaj zastanawiałam się czym zaskoczyć gości, jakie ciasto wymyślić i wyszł...
Odsłon: 189
Smarowna pasztetowa do chleba zrobiona w jelicie grubym prostym wieprzowym.
Odsłon: 40
Składniki
Na początku przygotuj kruche ciasto. Masło pokrój na małe kawałki, rozetrzyj z cukrem i mąką. Następnie wbij jajka i zagnieć. Gotowe ciasto odłóż do lodówki co najmniej na godzinę.
Podczas gdy ciasto się chłodzi obierz jabłka, pokrój je na ćwiartki, a następnie każdą ćwiartkę na 4 części (dosyć małe kawałki). Włóż je na patelnię, zalej wodą, dodaj soku z cytryny i gotuj aż jabłka zmiękną. Następnie dodaj miodu, przypraw i gotuj jeszcze kilka minut, aby smaki się połączyły. Spróbuj odparować większość wody.
Wyjmij ciasto z lodówki i wyłóż nim wcześniej natłuszczoną blachę. Jeśli chcesz to odłóż trochę ciasta, żeby później wykonać na wierzchu kratkę. Nakłuj ciasto w kilku miejscach, wyłóż folią i grochem i wstaw do piekarnika. Piecz 10 minut w temperaturze 180 stopni. Następnie wyjmij je z piekarnika, pozbądź się folii z grochem i umieść w nim farsz. Na górze zrób kartkę, wycinając około 2cm paski z reszty ciasta. Wstaw ciasto do piekarnika i piecz jeszcze około 30 minut w tej samej temperaturze.