Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne ciasto z wybornym nadzieniem jagodowym,zatopionym w delikatnej budyniowej piance:)Uwaga:szybko znika;))źródło:kuchniawformie.pl
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 26915
Bardzo łatwy i prosty w przygotowaniu deser. Jogurt grecki połączony z serkie...
Odsłon: 1956
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 26915
Bardzo łatwy i prosty w przygotowaniu deser. Jogurt grecki połączony z serkie...
Odsłon: 1956
Składniki
Mąkę przesiać z proszkiem,dodać zimne pokrojone masło,cukier puder,żółtka i szybko zagnieść ciasto.Podzielić na dwie części-jedną większą,drugą o 1/3 mniejszą.Obie zawinąć w osobne folie i włożyć do zamrażarki.
Gdy ciasto będzie twarde,foremkę nasmarować masłem i zetrzeć na tarce z grubymi oczkami tę większą część.Wstawić do nagrzanego do 180 st.C piekarnika i piec 15 minut.Wyjąć i całkowicie przestudzić.
Gdy ciasto będzie zimne ,przygotować masę:białka ubić na sztywno z solą.Dodać bardzo powoli cukier,a po nim budyń,również delikatnie,tak by całkowicie się rozpuścił.Cały czas przy tym ubijać.Na końcu wlewać po łyżeczce oleju.Ubić chwilę.Lśniącą masę wylać na zimny spód.Na niej ułożyć owoce.Na owoce zetrzeć pozostałe w zamrażalce ciasto.Piec 35 minut w 180 stopniach C.