Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybkie w przygotowaniu a co najwazniejsze dzięki sporej ilości masła rozpływają sie w ustach:-)
Wątróbka po aleksandryjsku, czyli nowy wymiar smaku wątróbki.
Odsłon: 24
Tradycyjna, szybka i niezawodna przekąska, sprawdzi się również dla niespodzi...
Odsłon: 686
...z zimnego piekarnika. To tak nie do końca. Normalnie jak robimy ciasto, t...
Odsłon: 72
Klasyczna , znana i lubiana.
Odsłon: 186
Wątróbka po aleksandryjsku, czyli nowy wymiar smaku wątróbki.
Odsłon: 24
Tradycyjna, szybka i niezawodna przekąska, sprawdzi się również dla niespodzi...
Odsłon: 686
...z zimnego piekarnika. To tak nie do końca. Normalnie jak robimy ciasto, t...
Odsłon: 72
Klasyczna , znana i lubiana.
Odsłon: 186
Składniki
Mąkę i miękkie masło siekamy nożem na stolnicy.
Dodajemy żółtka,śmietanę,cukier puder,cukier waniliowy,proszek do pieczenia i sól.Szybko zagniatamy ciasto.Gdy się za bardzo klei do rąk podsypujemy mąką.
Ciasto wkładamy do zamrażalnika na ok.1 godzinę
Wyjmujemy z lodówki,rozwałkowujemy na grubość ok. pół centymetra i wykrajamy ciasteczka za pomoca foremek,szklanki czy innego naczynia.
Ciastka smarujemy białkiem.możemy wierzch posypać makiem albo cukrem waniliowym.Pieczemy na blasze wysmarowanej delikatnie olejem lub wyłożonej papierem do pieczenia.Czas pieczenia ok 12 minut,piekarnik z termoobiegiem 160 stopni.
ciastka możemy dekorowac polewa,lukrem lub też łaćzyć je jak markizy za pomoca dżemu czy innego smarowidła:-)
Smacznego! Szczęśliwego Nowego Roku!!!