Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na najprostsze trufle, w moich dawnych czasach nazywane " kartofelkami ". W tych podstawą są moje własnoręcznie wykonana kruche migdałowe ciasteczka.
Szybki jarski obiad w 10 minut, idealny na Wielki Piątek
Odsłon: 305
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 230
Do znanego na focaccię ciasta dodałam koncentrat pomidorowy. Dzięki niemu cia...
Odsłon: 66
Polecam.
Odsłon: 6294
Szybki jarski obiad w 10 minut, idealny na Wielki Piątek
Odsłon: 305
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 230
Do znanego na focaccię ciasta dodałam koncentrat pomidorowy. Dzięki niemu cia...
Odsłon: 66
Polecam.
Odsłon: 6294
Składniki
Najpierw daktyle i zalewamy niewielką ilością gorącej wody, przykrywamy i czekamy aż namiękną. Ciasteczka owijamy folią przezroczystą i lekko wałkujemy, zostawiając większe kawałki nie rozgniecione. Żurawinę chwilę moczymy w gorącej wodzie i osączamy. Namoczone daktyle miksujemy z orzechami i taką ilością wody z moczenia aby powstała gęsta papka. Do większej miski przesypujemy pokruszone ciasteczka. Dodajemy do nich żurawinę, pestki słonecznika, morele pokrojone w cienkie paseczki, zmiksowane daktyle i rozpuszczone masło. Wszystko łączymy wilgotnymi rękoma. Gotowe kuleczki obtaczamy w kakao i przechowujemy w lodówce.