Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Aromatyczne, z wyczuwalną cytrynową nutą mięso, pikantny ryż. I delikatny posmak czarnych oliwek... Przepis zaczerpnięty z kuchniaagaty.blogspot.com
Niedawno upiekłam w aifryerze crumble truskawkowe, czyli zapiekane truskawki...
Odsłon: 81
Nie ma to jak zapiekane młode ziemniaki z plastrami wędzonego boczku. Przepis...
Odsłon: 234
Soczyste filety z kurczaka podane z sosem śmietanowym z dodatkiem szpinaku. P...
Odsłon: 159
Niedawno upiekłam w aifryerze crumble truskawkowe, czyli zapiekane truskawki...
Odsłon: 81
Nie ma to jak zapiekane młode ziemniaki z plastrami wędzonego boczku. Przepis...
Odsłon: 234
Soczyste filety z kurczaka podane z sosem śmietanowym z dodatkiem szpinaku. P...
Odsłon: 159
Składniki
Mięso przez noc pozostawić w zalewie z oliwy, soku z cytryny, czosnku i innych ulubionych przypraw
Piekarnik nagrzać do 180 stopni
Do żaroodpornego naczynia wsypać przepłukany surowy ryż. Wymieszać z pokrojonymi na małe kawałki papryką i pomidorem. Doprawić chili, listkami oregano, małą szczyptą soli.
Na wierzchu ułożyć kawałki kurczaka, odsączone z marynaty, na nich gałązki świeżego tymianku (ja tym razem musiałam niestety posypać suszonym).
Danie zalać 1/2 przygotowanego bulionu, ma przykryć ryż z warzywami ale nie mięso. Na wierzchu rozrzucić pokrojone w plasterki oliwki.
W trakcie pieczenia dolewać partiami bulion, ewentualnie gdy ryż wyda się zbyt suchy, zwiększyć ilość płynów.
Piec ok. 1 godziny.