Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Delikatne muffinki z kwaskowatym smakiem owoców i cynamonem.
Wątróbka po aleksandryjsku, czyli nowy wymiar smaku wątróbki.
Odsłon: 22
Tradycyjna, szybka i niezawodna przekąska, sprawdzi się również dla niespodzi...
Odsłon: 679
...z zimnego piekarnika. To tak nie do końca. Normalnie jak robimy ciasto, t...
Odsłon: 70
Klasyczna , znana i lubiana.
Odsłon: 186
Wątróbka po aleksandryjsku, czyli nowy wymiar smaku wątróbki.
Odsłon: 22
Tradycyjna, szybka i niezawodna przekąska, sprawdzi się również dla niespodzi...
Odsłon: 679
...z zimnego piekarnika. To tak nie do końca. Normalnie jak robimy ciasto, t...
Odsłon: 70
Klasyczna , znana i lubiana.
Odsłon: 186
Składniki
Rozgrzać piekarnik do 200 stopni.Formę do muffin wysmarować twardym masłem i posypać cukrem i cynamonem dość obficie lub wyłożyć tylko papilotkami (dowolnie),pierwszy sposób mi bardziej odpowiada.
Do dużej miski przesiać razem 1 3/4 szklanki mąki,cukru,soli i proszku do pieczenia,wymieszać dokładnie.Masło zimne posiekać nożem i wrzucić do suchych składników.
W małej misce rozbełtać jajko i maślankę.Wlać do suchych składników i wymieszać tylko do połączenia składników,niezbyt dokładnie.
W kolejnej miseczce do owoców leśnych wsypać pozostałą mąkę(1/4 szklanki),delikatnie wymieszać z owocami i wsypać do ciasta,zamieszać.
Dołeczki w formie bądź papilotki wypełnić ciastem.Z wierzchu posypać cukrem (najlepiej demerera) i cynamonem. Piec 20-25 minut,można sprawdzić patyczkiem ciasto,jak jest suchy i czysty,muffiny są upieczone. Powinno wyjść 12 standardowych lub 9 jumbo muffin.Najlepiej smakują ciepłe.