Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
najprostszy mazurek i moim zdaniem najsmaczniejszy :-)
Wątróbka po aleksandryjsku, czyli nowy wymiar smaku wątróbki.
Odsłon: 16
Tradycyjna, szybka i niezawodna przekąska, sprawdzi się również dla niespodzi...
Odsłon: 662
...z zimnego piekarnika. To tak nie do końca. Normalnie jak robimy ciasto, t...
Odsłon: 63
Klasyczna , znana i lubiana.
Odsłon: 179
Wątróbka po aleksandryjsku, czyli nowy wymiar smaku wątróbki.
Odsłon: 16
Tradycyjna, szybka i niezawodna przekąska, sprawdzi się również dla niespodzi...
Odsłon: 662
...z zimnego piekarnika. To tak nie do końca. Normalnie jak robimy ciasto, t...
Odsłon: 63
Klasyczna , znana i lubiana.
Odsłon: 179
Składniki
Ciasto: utrzeć miękkie masło z cukrem do uzyskania białej i gładkiej masy. Nadal miksując dodawać po kolei żółtka z odrobiną wody, a na koniec mąkę. Ciasto schłodzić w lodówce około godziny. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C. Ciasto podzielić na 2 cześci. 2/3 rozwałkować i wyłożyć nim formę (22 x 27cm) wysmarowaną tłuszczem i obsypaną bułką tartą, z reszty uformować brzegi mazurka i ułożyć je w blaszce. Z ciasta, które mi pozostało zrobiłam listki do dekoracji. Ciasto lekko ponakłuwać widelcem i piec od 15 do 20 minut, wystudzić.
Masa: Miękkie masło utrzeć na puch, stopniowo dodawać masę kajmakową, ucierając do połączenia składników. Wystudzone ciasto posmarować masą i ozdobić według uznania. Smacznego :-)