Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 15-03-2012
Delikatne rozpływające się mięso i wyrazisty sos sprawiają, że to danie na pewno uwiedzie Was swoim smakiem.
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 486
Przepis dnia
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1592
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 77
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 166
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 386
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 110
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 486
Przepis dnia
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1592
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 77
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 166
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 386
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 110
Składniki
Polędwicę kroimy w medaliony i rozbijamy lekko ręką. Posypujemy świeżo zmielonym pieprzem i odstawiamy. Na patelni rozgrzewany łyżeczkę masła, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i suszone śliwki, chwilkę podsmażamy. Następnie zalewany czerwonym wytrawnym winem i gotujemy, aż wino się zredukuje. Przelewamy do naczynia i miksujemy sos blenderem do uzyskania jednolitej masy.
Na łyżeczce masła smażymy medaliony z polędwicy po ok 2 min z każdej ze stron lub dłużej w zależności jakie mięso lubimy. Następnie zalewany je wcześniej przygotowanym sosem i gotujemy jeszcze ok 3 min. Mięsa nie solimy przed smażeniem.
Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Po ugotowaniu kroimy na ćwiartki, solimy i odsmażamy na oliwie z oliwek, aż się przyrumienią. Danie podajemy w sposób prezentowany na zdjęciu.