Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Półwytrawny, doskonały jesienny deser. Na deszczowe popołudnie do herbaty. Na słoneczne popołudnie. Na każde popołudnie.
Szybko i smacznie. Polecam.
Odsłon: 632
Potrawka z kurczakiem z mieszanką warzyw to kwintesencja domowego ciepła i wy...
Odsłon: 225
...z zimnego piekarnika. To tak nie do końca. Normalnie jak robimy ciasto, t...
Odsłon: 341
W sezonie na truskawki proponujemy skromny i smaczny deser -naleśniki z serki...
Odsłon: 107
"Special fried rice" to potrawa chińska i ma wiele wariantów. Do specjalnego...
Odsłon: 108
Szybko i smacznie. Polecam.
Odsłon: 632
Potrawka z kurczakiem z mieszanką warzyw to kwintesencja domowego ciepła i wy...
Odsłon: 225
...z zimnego piekarnika. To tak nie do końca. Normalnie jak robimy ciasto, t...
Odsłon: 341
W sezonie na truskawki proponujemy skromny i smaczny deser -naleśniki z serki...
Odsłon: 107
"Special fried rice" to potrawa chińska i ma wiele wariantów. Do specjalnego...
Odsłon: 108
Składniki
Jak przygotować kruche ciasto - zobacz inne moje przepisy. Wyjmij ciasto z lodówki i wylep nim formę na tartę. Można oczywiście ciasto rozwałkować na wielkość formy i wyłożyć nim foremkę. Pamiętaj o wylepieniu brzegów.
Śliwki umyj i pokrój na ćwiartki wyciągając pestki. Na cieście rozłóż śliwki promieniście, pierwszy krąg opierając na bokach formy, następne - na poprzednim. Jeżeli śliwki są bardzo soczyste można na dno wylepionej ciastem formy wsypać nieco tartej bułki - ciasto nie nasiąknie sokiem. Posyp śliwki dwiema łyżeczkami brązowego cukru.
Piecz ok. 30 - 35 minut w 200 stopniach (termoobieg). Wyjętą, jeszcze gorącą tartę posyp pozostałym cukrem. Podobno na zimno również jest dobra - ale nie wiem, bo nigdy nie dotrwała :-)