Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Propozycja na smaczną i aromatyczną nalewkę pigwową, doskonałą na zimowe wieczory. Nalewka rozgrzewa oraz dodaje sił. Polecam kieliszek dla zdrowotności :)
Tym razem jedna z moich ulubionych zup: pomidorowa z ziemniakami, której nie...
Odsłon: 132
Bardzo soczysta, smaczna, rozpływająca się w ustach pieczeń na niedzielny lub...
Odsłon: 195
Bardzo smaczne, łatwe i sycące danie. Odkąd zrobiłam ją pierwszy raz, często...
Odsłon: 312
Tym razem jedna z moich ulubionych zup: pomidorowa z ziemniakami, której nie...
Odsłon: 132
Bardzo soczysta, smaczna, rozpływająca się w ustach pieczeń na niedzielny lub...
Odsłon: 195
Bardzo smaczne, łatwe i sycące danie. Odkąd zrobiłam ją pierwszy raz, często...
Odsłon: 312
Składniki
Owoce pigwy dokładnie myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Utartą pigwę przekładamy do kamionki lub dużego słoika, przykrywamy i odstawiamy na 2-3 dni.
Po tym czasie utarte owoce pigwy przepuszczamy przez sito wyłożone gazą i wyciskamy sok. Do otrzymanego soku dodajemy spirytus oraz cukier i wszystko dokładnie mieszamy do momentu odpowiedniego połączenia składników. Powstały napój przelewamy do butelek i odstawiamy w chłodne miejsce na 2,5 do 3 miesięcy, a raz w tygodniu potrząsamy butelkami. Na nalewkę trzeba trochę poczekać, ale naprawdę warto :)
Życzę smacznego! :)