Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Cześć kochani! Dzisiaj chciałabym Was zachęcić do przygotowania pysznej sałatki ogórkowej w sosie pomidorowym, którą zamkniemy w słoiczkach na zimę.
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 64
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 162
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 381
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 104
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 64
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 162
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 381
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 104
Składniki
Zaczynamy od pokrojenia ogórków w plasterki – ja kroję ukośnie, tak aby plasterki były nieco większe, bo moje ogórki są bardzo drobne. Ogórki wrzucam do miski. Dorzucam pokrojoną w piórka cebulę oraz pokrojone w plasterki ząbki czosnku. Wszystko posypuję solą i dokładnie mieszam. Zostawiam tak na około godzinę – ogórki z cebulą i czosnkiem puszczą przez ten czas sok.
W tym czasie ocet przelewam do garnka, stawiam na małym gazie i doprowadzam do wrzenia. Dodaję cukier i mieszam, aż się rozpuści. Teraz pora na koncentrat pomidorowy i olej. Mieszam i dorzucam ziele angielskie, gorczycę i listek laurowy.
Do pomidorowej zalewy wrzucam ogórki z cebulą i sokiem jaki puściły. Mieszam, zagotowuję i wyłączam.
Tak przygotowaną sałatkę przekładam jeszcze dobrze ciepłą do wcześniej wyparzonych słoików. Zakręcam i pasteryzuję około 10-15 minut. Gotowe!!!