Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zrobiłam pierwszy raz i wyszły przepyszne :) Puszyste w środku, na zewnątrz chrupiące, najlepsze kiedy są jeszcze ciepłe :)
Kalarepki to kolejny cud letniego sezonu. Myślę, że jest to niedocenione warz...
Odsłon: 143
Szybka i smaczna
Odsłon: 1637
Bardzo proste, ale niebanalne danie inspirowane włoskimi śniadaniami. Chrupią...
Odsłon: 65
Kalarepki to kolejny cud letniego sezonu. Myślę, że jest to niedocenione warz...
Odsłon: 143
Szybka i smaczna
Odsłon: 1637
Bardzo proste, ale niebanalne danie inspirowane włoskimi śniadaniami. Chrupią...
Odsłon: 65
Składniki
Ser przeciskamy przez praskę, mieszamy z mąką, śmietaną, żółtkami, sodą, cukrami i spirytusem. Zagniatamy ciasto, gotowe oprószamy mąką. Blat obficie posypujemy mąką, wykładamy ciasto i wałkujemy na grubość 1-1,5 cm. Szklanką wykrawamy kółka, w środku robimy dziurkę kieliszkiem.
Do dużego garnka wlewamy olej z dodatkiem spirytusu, rozgrzewamy go. Oponki smażymy partiami z obu stron na złoty kolor. Odsączamy je na papierowym ręczniku i lekko przestudzone posypujemy cukrem pudrem.