Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne, intensywnie orzechowe makaroniki, których zrobienie zajmie Wam niewiele czasu. W formie serduszek świetnie sprawdzą się w Walentynki, ale w każdej innej formie i przy innej okazji będą smakować równie dobrze. Polecam.
Mega chrupiące domowe Bake Rollsy, zdecydowanie lepsze niż te kupne, a do teg...
Odsłon: 37
Dzisiaj kolejne gołąbki tym razem przygotowane dla rodzinki na imprezę urodzi...
Odsłon: 4582
Szybka, zdrowa, smaczna zupa ogórkowa. Domownicy lubią ją za kwaskowy smak i...
Odsłon: 384
Kotlet z kurczaka jest znany, w różnych wariacjach smakowych, w całej Polsce....
Odsłon: 61
Mega chrupiące domowe Bake Rollsy, zdecydowanie lepsze niż te kupne, a do teg...
Odsłon: 37
Dzisiaj kolejne gołąbki tym razem przygotowane dla rodzinki na imprezę urodzi...
Odsłon: 4582
Szybka, zdrowa, smaczna zupa ogórkowa. Domownicy lubią ją za kwaskowy smak i...
Odsłon: 384
Kotlet z kurczaka jest znany, w różnych wariacjach smakowych, w całej Polsce....
Odsłon: 61
Składniki
Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier. Całość ubijamy jeszcze kilka minut,na wolnych obrotach miksera. Następnie do białek dodajemy zmielone orzechy włoskie. Masę mieszamy drewnianą łyżką, aż do połączenia składników, po czym wypełniamy nią przygotowane foremki. Masa powinna sięgać do 3/4 wysokości foremki. Ciastka pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, przez około 20 minut. Lekko przestudzone wyjmujemy z foremek, pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. Zimne makaroniki kroimy w poprzek, mniej więcej w połowie wysokości ciasteczka. Na jedną z połówek nakładamy pół łyżeczki dżemu truskawkowego, rozsmarowujemy go na ciastku równomiernie, następnie przykładamy drugą połową serduszka. Przełożone dżemem makaroniki polewamy czekoladą.
Przygotowanie polewy błyskawicznej: Do garnuszka wrzucam czekoladę połamaną na kawałeczki, wlewam 2- 3 łyżki wody, wsypuję cukier. Całość podgrzewam na małym ogniu, aż do rozpuszczenia... Wiem, wiem, najlepiej byłoby to zrobić w kąpieli wodnej, ale tak jest szybciej :) Oczywiście jest jeden mankament: Podczas rozpuszczania trzeba dobrze pilnować naszej czekolady, cały czas mieszając, w przeciwnym razie może się przypalić. Gdyby była bardzo gęsta i chętna do przypalenia należy dodać jeszcze jedną lub dwie łyżki wody. Uwaga: Z podanych proporcji wychodzi 10- 12 serduszek. Smacznego.