Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Świetnie pasują do czerwonego barszczyku, zup czy jako przekąska do piwa :)
Zwykły chleb pszenny na suchych drożdżach z dodatkiem płatków owsianych. Piec...
Odsłon: 168
Przepis dnia
Filet z kurczaka z warzywami i chipsami jarmużu to połączenie wykwintnych sma...
Odsłon: 335
Słony karmel to znakomity dodatek do wszelkiego rodzaju deserów. Możesz polać...
Odsłon: 105
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 124
Zwykły chleb pszenny na suchych drożdżach z dodatkiem płatków owsianych. Piec...
Odsłon: 168
Przepis dnia
Filet z kurczaka z warzywami i chipsami jarmużu to połączenie wykwintnych sma...
Odsłon: 335
Słony karmel to znakomity dodatek do wszelkiego rodzaju deserów. Możesz polać...
Odsłon: 105
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 124
Składniki
Śmietanę łączymy z drożdżami i łyżką cukru.
Przesiewamy mąkę, dodajemy sól, margarynę i smalec - siekamy składniki nożem. Kiedy wystarczająco je rozdrobnimy i połączymy dodajemy jajka i przygotowaną wcześniej śmietanę z drożdżami - wyrabiamy ciasto.
Wałkujemy ciasto do grubości ok 3-4 mm. Moja wersja - posypałam rozwałkowane ciasto solą, kminkiem (samo ciasto nie jest zbyt słone) i żółtym serem startym na grubych oczkach. Za pomocą wałka "wprasowałam" nieco ser i przyprawy w ciasto. Wycinamy nożem paski o szerokości 1-1,5 cm. Pieczemy ok. 10 min w piekarniku nagrzanym do 180st. Zamiast kminku możemy użyć mak, sezam, ulubioną mieszankę przypraw - co tylko nam przyjdzie do głowy ;)