Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Duszone pałeczki możemy podać z kluseczkami śląskimi, ziemniakami lub ryżem. Do tego ulubiona sałatka i pyszne danie gotowe :) Mięsko jest mięciutkie – rozpływa się w ustach.
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 195
Smaczne, soczyste z chrupiącą skórką, zasmakują każdemu. W takie marynacie mo...
Odsłon: 357
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 195
Smaczne, soczyste z chrupiącą skórką, zasmakują każdemu. W takie marynacie mo...
Odsłon: 357
Składniki
Cebulę obieramy, kroimy w kostkę. Pałeczki z kurczaka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy solą, pieprzem, ostrą papryką, bazylią i estragonem, a następnie obtaczamy w mące i obsmażamy na rumiano na rozgrzanym oleju. Przekładamy do rondla, podlewamy bulionem i dusimy na małym ogniu. Na tym samym tłuszczu co obsmażaliśmy mięso, szklimy pokrojoną cebulę i paprykę w kostkę. Dodajemy do mięsa. Wsypujemy łyżeczkę słodkiej papryki, dodajemy koncentrat pomidorowy, pikantny sos paprykowy, mieszamy i dusimy ok. 40 minut. Łyżeczkę mąki mieszamy ze śmietaną, dodajemy do sosu, zagotowujemy. Podajemy z ziemniakami lub kluseczkami śląskimi i dowolną surówką.