Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
lekka, puszysta pianka z czekoladowym spodem, owocami i galaretką. Rozpływa się w ustach :-)
Syrop z kwiatów z czarnego bzu wzmacnia nasz organizm i wspomaga walkę z wiru...
Odsłon: 3231
Piersi kurczaka nadziewane serem i zielonymi szparagami, zawinięte w plastry...
Odsłon: 143
Wyśmienita sałatka z ogórków małosolnych, młodej cebuli dymki i pomidorów mal...
Odsłon: 660
Polecam bardzo smaczne, pulchne, mięciutkie rozpływające się w ustach mini pą...
Odsłon: 78
Syrop z kwiatów z czarnego bzu wzmacnia nasz organizm i wspomaga walkę z wiru...
Odsłon: 3231
Piersi kurczaka nadziewane serem i zielonymi szparagami, zawinięte w plastry...
Odsłon: 143
Wyśmienita sałatka z ogórków małosolnych, młodej cebuli dymki i pomidorów mal...
Odsłon: 660
Polecam bardzo smaczne, pulchne, mięciutkie rozpływające się w ustach mini pą...
Odsłon: 78
Składniki
Spód: Ciastka umieścić w malakserze i zmiksować, wymieszać z rozpuszczonym masłem do otrzymania masy o konsystencji mokrego piasku. Formę kwadratową o boku do 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wysypać do niej ciasteczkową masę, wyrównać, wygładzić i dokładnie, wgnieść w dno formy. Schłodzić przez 30 minut w lodówce.
Pianka: Żelatynę zalać gorącą wodą, wymieszać żeby nie było najmniejszych grudek. Lekko przestudzić. Dobrze schłodzoną śmietankę ubić na sztywną pianę. Dodawać jogurt, łyżka po łyżce, cały czas ubijając. Ubijać na najwyższych obrotach przez kilka minut. Na sam koniec dodać cukier puder i zmiksować. Do żelatyny dodać 2 łyżki masy jogurtowej, dobrze rozprowadzić. Cienką strużką wlewać do ciągle ubijanej masy jogurtowej, miksując. Schłodzony spód z ciasteczek wyjąć z lodówki, przelać na niego masę jogurtową, wyrównać. Schłodzić w lodówce przez 12 godzin lub do całkowitego stężenia pianki.
Galaretkę rozpuścić w 300ml wrzącej wody, całkowicie wystudzić. Na zastygniętą piankę ułożyć dowolne owoce, zalać galaretką i wstawić do lodówki do jej stężenia. Smacznego :-)