Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sycąca przekąska lub pyszny dodatek do grillowanego mięska. Polecam do piwa albo do kefirku.
Dzisiaj zastanawiałam się czym zaskoczyć gości, jakie ciasto wymyślić i wyszł...
Odsłon: 253
Sezon na ogórki więc u mnie lekko chrupiąca focaccia z ogórkami. Focaccia pro...
Odsłon: 212
Nie ma to jak zapiekane młode ziemniaki z plastrami wędzonego boczku. Przepis...
Odsłon: 270
Dzisiaj zastanawiałam się czym zaskoczyć gości, jakie ciasto wymyślić i wyszł...
Odsłon: 253
Sezon na ogórki więc u mnie lekko chrupiąca focaccia z ogórkami. Focaccia pro...
Odsłon: 212
Nie ma to jak zapiekane młode ziemniaki z plastrami wędzonego boczku. Przepis...
Odsłon: 270
Składniki
Nieobrane ziemniaki dokładnie myjemy pod bieżącą wodą. Następnie gotujemy w osolonej wodzie, aż zmiękną (ale nie zupełnie, żeby się nie rozpadały później). Ser żółty ścieramy na drobnej tarce, wbijamy jajko, dodajemy śmietanę, przyprawę. Składniki "rozkłócamy" widelcem, doprawiamy solą i pieprzem. Plastry wędzonego boczku kroimy poprzecznie w wąskie paseczki. Ugotowane ziemniaki kroimy na pół, łyżką wydrążamy spore zagłębienia. "Wydrążyny" odkładamy do talerza z masą serowo-jajeczną, rozgniatamy widelcem, wszystko mieszamy, jeśli "wydrążyny" są twarde, należy je wcześniej pokroić w drobną kostkę. Nadziewamy łupinki ziemniaków farszem, posypujemy każdy paseczkami boczku, wstawiamy do piekarnika i pieczemy na rumiano w temp. 190 stopni przez ok. 10-15 min. Po wyjęciu z piekarnika posypujemy zieleninką.