Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proste, pyszne i z jednej blaszki :) Ilość składników zależy od ilości i możliwości osób które będą spożywać danie.
Do tej pory przygotowywałam ceviche według klasycznych peruwiańskich przepisó...
Odsłon: 26
Proste danie z piekarnika -pałki z kurczaka pieczone z ziemniakami i młodą ka...
Odsłon: 275
Kołduny tyszkiewiczowskie to wyjątkowe danie, które pochodzi z książki kuchar...
Odsłon: 1207
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 120
Do tej pory przygotowywałam ceviche według klasycznych peruwiańskich przepisó...
Odsłon: 26
Proste danie z piekarnika -pałki z kurczaka pieczone z ziemniakami i młodą ka...
Odsłon: 275
Kołduny tyszkiewiczowskie to wyjątkowe danie, które pochodzi z książki kuchar...
Odsłon: 1207
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 120
Składniki
Kurczaka myjemy, osuszamy a następnie nacieramy olejem i ulubionymi przyprawami i odstawiamy na minimum godzinę do lodówki.
Ziemniaki obieramy, kroimy (mniejsze na połówki, większe na ćwiartki). Polewamy niewielką ilością oleju i posypujemy przyprawą do ziemniaków i granulowanym czosnkiem. Mieszamy, aby ziemniaczki były obtoczone przyprawami.
Cebulę obieramy i kroimy w 8 części, opcjonalnie możemy dodać pokrojone na połówki lub ćwiartki pomidorki lub paprykę pokrojoną w spore paski.
Na blaszkę do pieczenia wlewamy odrobinę oleju, układamy elementy kurczaka, ziemniaki, cebulę, ząbki czosnku (nie obieramy ich- po upieczeniu łatwo można wycisnąć rozpływający się środek) i opcjonalnie paprykę czy pomidorki (które polewamy olejem i posypujemy przyprawą).
Całość pieczemy w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku przez około godzinę. Podajemy z ulubioną surówką. Smacznego :)
Jeszcze jedna uwaga- kiedy używam młode ziemniaczki, nie obieram ich tylko dokładnie myję. Malutkie piekę w całości.