Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo smaczne, do kawy, mleka i nie tylko :)
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 10531
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 897
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 4911
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 837
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 10531
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 897
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 4911
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 837
Składniki
Drożdże utrzyj z mlekiem cukrem oraz łyżką mąki. Pozostaw do wyrośnięcia.
Następnie wlej do mąki, dodaj stopione przestudzone masło i sól i wyrób ciasto.
Przykryj ściereczką i ponownie pozostaw do wyrośnięcia.
Kiedy ciasto podwoi objętość, ponownie je zagnieć i rozwałkuj.
Wytnij 14 krążków o średnicy 12 cm. Na każdym ułóż po porcji masy makowej.
Krążki składaj na pół, zalepiaj brzegi formując pierogi.
Układaj na blasze przykrytej pergaminem pozostawiając spore odstępy między pierożkami.
Kilkakrotnie posmaruj je żółtkami roztrzepanymi z rumem. Posyp makiem. Odstaw na 10 min do wyrośnięcia, a następnie piecz 15-20 min w temp. 190°C.