Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pierniczki lukrowane miękkie
Nalewka z kwiatów czarnego bzu z pewnością urozmaici zimowe wieczory. Alkohol...
Odsłon: 20562
Przepis dnia
...sezon rabarbarowy w pełni, jeśli macie ochotę na coś słodkiego dziś propon...
Odsłon: 10112
Nalewka z kwiatów czarnego bzu z pewnością urozmaici zimowe wieczory. Alkohol...
Odsłon: 20562
Przepis dnia
...sezon rabarbarowy w pełni, jeśli macie ochotę na coś słodkiego dziś propon...
Odsłon: 10112
Składniki
Przygotowanie: Posiadając skrystalizowany miód, rozpuścić na małym ogniu i przestudzić. Mąkę przesiać, dodać sodę, cukier i przyprawę korzenną całość wymieszać. Jajka rozbełtać, dodać do sypkich składników. Miękkie masło lub margarynę, dodać do mieszanki. Wszystko razem posiekać, a następnie zagnieść na stolnicy podsypanej mąką. Wyrobić elastyczne ciasto, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce 1 godzinę. Ciasto podzielić na parę części, z każdej rozwałkować placek o grubości około 0,5 cm. (ciasto do wałkowania wyjmować z lodówki po kawałku , natomiast pozostałą część w dalszych ciągu schładzać. Schłodzone ciasto nie zmieni kształtu podczas pieczenia.) Wykroić za pomocą foremek, dowolny kształt pierniczków. Każdorazowo przed rozwałkowaniem kolejnej części ciasta stolnicę lekko oprószyć mąką. Pierniczki przełożyć na płaską blachę wyłożoną papierem do pieczenia, układać z zachowaniem niewielkiego odstępu. Dziurki na zawieszkę zrobić przy użyciu plastikowej rurki. Piec w temperaturze 200 °C przez 5-8 minut. Wystudzić na kratce.