Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To ciasto trzeba przygotować nawet 3-4 tygodnie wcześniej, piecze się je na kilka dni przed podaniem, bo wtedy są najlepsze, po prostu miodzio.
Nie ma to jak zapiekane młode ziemniaki z plastrami wędzonego boczku. Przepis...
Odsłon: 160
Kalafior zapiekany w mięsie mielonym i boczku to wykwintne danie, które łączy...
Odsłon: 52
Pikantne szaszłyki z mięsa i kiełbasy z dodatkiem warzyw to pyszne danie, ide...
Odsłon: 116
Nie ma to jak zapiekane młode ziemniaki z plastrami wędzonego boczku. Przepis...
Odsłon: 160
Kalafior zapiekany w mięsie mielonym i boczku to wykwintne danie, które łączy...
Odsłon: 52
Pikantne szaszłyki z mięsa i kiełbasy z dodatkiem warzyw to pyszne danie, ide...
Odsłon: 116
Składniki
Masło rozpuścić w garnku, dodać cukier, miód, zagotować. Wystudzić, dodać przyprawę, jajka, sodę wymieszaną ze śmietaną, sól ok. 1/2 łyżeczki oraz mąkę. wymieszać wszystko i przełożyć do szklanego lub glinianego naczynia z pokrywką i wstawić do lodówki lub w inne chłodne miejsce na co najmniej 2 tygodnie.
Po 2- 4 tygodniach wyjąć na posypany mąką stół, wyrobić, podzielić na kawałki, rozwałkowywać i wycinać dowolne wzory. Wykrojone pierniczki wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok .10 min. w temperaturze 180 stopni ( góra/dół ) na środkowym poziomie.
Po wystudzeniu pierniki dekorujemy czekoladą, lukrem i posypkami. Z podanej porcji wychodzi ok. 150 sztuk. Są bardzo miodowe i pyszne. Polecam serdecznie.