Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapowiadają pochmurny dzień, więc i moja szybka do przygotowania propozycja do kawy ;) Z autopsji wiem, ze mimo zawartości piwa (w czasie pieczenia procenty nam wyparują) są to ciastka, na które dzieciaki (nawet te uciekające o domowych ciast) się wręcz rzucają. Ciasto porównam do słynnego półfrancuskiego. Lekko listujące się, lekko kruche. Fajna przekąska do kawy. Wiem, że nie powinnam, ale takie ciastka wyglądają na prawdę niepozornie, niewinnie i nieszkodliwie… a nim się obejrzymy – talerzyk poszedł. A z okazji dnia polskiej żywności zachęcam Was do przygotowania tych ciastek z użyciem masła z polskich mleczarni, piwa z rodzimych browarów, mąki z naszych młynów no i marmolady… najlepiej z własnej spiżarni ;) Smacznego!
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 37
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 88
Bowl to świetne rozwiązanie na proste, szybkie i pożywne posiłki, które możem...
Odsłon: 273
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 37
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 88
Bowl to świetne rozwiązanie na proste, szybkie i pożywne posiłki, które możem...
Odsłon: 273
Składniki
Masło kroimy w kosteczkę i zagniatamy z piwem dodając do masy stopniowo mąkę. Ciasto wkładamy na godzinę do lodówki, by odpoczęło. Po tym czasie wałkujmy na blacie podsypanym mąką. Wycinamy prostokąty i rolujemy po wyłożeniu niewielkiej ilości marmolady (lub innego nadzienia). Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni do zarumienienia. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem. Z porcji wychodząc dwie duże blaszki.