Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne, a w dodatku nie słoiki nie wymagają pasteryzacji!
galaretka wieprzowa czy zimne nóżki albo zylc ( po kaszubsku) to super danie...
Odsłon: 32
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 15
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 672
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 146
Szybkie danie z piekarnika -nóżki z kurczaka z warzywami, pieczone w piekarni...
Odsłon: 77
galaretka wieprzowa czy zimne nóżki albo zylc ( po kaszubsku) to super danie...
Odsłon: 32
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 15
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 672
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 146
Szybkie danie z piekarnika -nóżki z kurczaka z warzywami, pieczone w piekarni...
Odsłon: 77
Składniki
Najpierw myję i kroję pomidory na ćwiartki. Obieram i siekam czosnek, podsmażam go w dużym garnku na niewielkiej ilości oliwy krótko, tylko dla uwolnienia zapachu. Dodaję pomidory i mieszam porządnie. Gotuję (mieszając od czasu do czasu) tak długo, aż pomidory się rozpadną, pod koniec solę do smaku.
Studzę, a po całkowitym ochłodzeniu miksuję blenderem wraz ze skórką i pestkami.
Zmiksowane pomidory zagotowuję ponownie, gorące nalewam do wyparzonych słoików. Na wierzch sosu do każdego słoja wlewam warstewkę oliwy tak, aby przykryła powierzchnię. Zakręcam i gorące słoiki stawiam dnem do góry, zostawiam do wystudzenia. Po odwróceniu słoików olej wypłynie na wierzch i stworzy barierę ochroną przed psuciem się pomidorów. Słoików nie trzeba dodatkowo pasteryzować.