Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Delikatne, o smaku cytrynowym, małe co nieco do kawy. Z ciasteczkami jest trochę pracy ale warto się im poświęcić. Wychodzi ich cała masa :)
Polecam.
Odsłon: 344
Smaczne i sycące danie obiadowe. Gulasz wieprzowy to obiadowa klasyka, która...
Odsłon: 146
Smakowite, chrupiące i soczyste żeberka z piekarnika.
Odsłon: 405
Bardzo soczysta, smaczna, rozpływająca się w ustach pieczeń na niedzielny lub...
Odsłon: 381
Niezwykłe kotlety drobiowe w tostach" - ta nazwa sama w sobie wzbudza ciekawo...
Odsłon: 129
Przepis dnia
Wyjątkowo pyszne i soczyste roladki z piersi kurczaka z szynką i serem żółtym...
Odsłon: 2978
Polecam.
Odsłon: 344
Smaczne i sycące danie obiadowe. Gulasz wieprzowy to obiadowa klasyka, która...
Odsłon: 146
Smakowite, chrupiące i soczyste żeberka z piekarnika.
Odsłon: 405
Bardzo soczysta, smaczna, rozpływająca się w ustach pieczeń na niedzielny lub...
Odsłon: 381
Niezwykłe kotlety drobiowe w tostach" - ta nazwa sama w sobie wzbudza ciekawo...
Odsłon: 129
Przepis dnia
Wyjątkowo pyszne i soczyste roladki z piersi kurczaka z szynką i serem żółtym...
Odsłon: 2978
Składniki
Czekoladę oraz masło rozpuszczamy na parze i odstawiamy do wystudzenia (jeśli czekolada z masłem się nie połączy to nie należy się tym przejmować). Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę, dodajemy startą skórkę z cytryny oraz sok. Nie przerywając miksowania dodajemy czekoladę z masłem. Mąkę z proszkiem do pieczenia i solą przesiewamy i miksujemy z mokrymi składnikami. Ciasto powinno być zwarte. Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki a najlepiej zamrażarki na kilka godzin.
Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Z masy odrywamy po kawałku, formujemy kulki o wielkości orzecha włoskiego, obtaczamy je w cukrze pudrze i układamy na blaszce w odstępach ok. 5 cm ponieważ ciasteczka lekko rozchodzą się w trakcie pieczenia. Blachę z ciasteczkami od razu wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy ok. 13 minut. Jeśli kolejna partia będzie gotowa wcześniej, należy przechować ją w lodówce do czasu wstawienia do piekarnika. Ciasteczka przechowujemy w zamkniętym pudełku - wtedy długo zachowają świeżość :) Smacznego :)