Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Serdecznie polecam je wypróbować!
Bardzo popularna potrawa meksykańska na bazie mielonej wołowiny, a podawana z...
Odsłon: 38
Prosty, smaczny sernik , dzisiaj na spodzie z kruchych herbatników połączonyc...
Odsłon: 406
Plastry karczku pieczone we frytkownicy beztłuszczowej w aromatycznej maryna...
Odsłon: 55
Nasz koktajl na kolację to niezwykle zdrowa propozycja, która wspomaga detoks...
Odsłon: 85648
Danie powstało dzisiaj spontanicznie i było tak smaczne, że ani ja, ani mój g...
Odsłon: 162
Bardzo popularna potrawa meksykańska na bazie mielonej wołowiny, a podawana z...
Odsłon: 38
Prosty, smaczny sernik , dzisiaj na spodzie z kruchych herbatników połączonyc...
Odsłon: 406
Plastry karczku pieczone we frytkownicy beztłuszczowej w aromatycznej maryna...
Odsłon: 55
Nasz koktajl na kolację to niezwykle zdrowa propozycja, która wspomaga detoks...
Odsłon: 85648
Danie powstało dzisiaj spontanicznie i było tak smaczne, że ani ja, ani mój g...
Odsłon: 162
Składniki
Piekarnik nagrzewamy do 180*C. Składniki na kruche ciasto łączymy ze sobą:<br /> mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i solą,<br /> żółtka ucieramy z cukrem,<br /> schłodzone masło kroimy w kostkę<br /> Do mąki dodajemy masło, lekko ucieramy mikserem i dodajemy żółtka z cukrem. Całość dokładnie wyrabiamy ręcznie lub mikserem. Ciasto dzielimy na 2 części. Przygotowujemy 2 blachy o wymiarach 25 cm x 30 cm, smarujemy je masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wykładamy na blachy i małym wałkiem lub dłońmi dokładnie wyrównujemy.
Oczyszczoną porzeczkę wsypujemy do rondla, zasypujemy cukrem, wlewamy sok cytrynowy i gotujemy ok 20 minut (musimy uważać, aby się nie przypaliło).
Z białek i soli ubijamy pianę, stopniowo dodajemy cukier puder i mąkę ziemniaczaną. Na każde z ciast kładziemy dżem porzeczkowy i ubitą pianę. Placki wkładamy do piekarnika na 45 minut.<br /> <br /> Placki możemy piec jeden pod drugim przy funkcji termoobiegu lub każdy osobno (wtedy pianę z białek ubijamy przed samym pieczeniem - najpierw z 3 i później też z 3)
2 szklanki mleka gotujemy z dodatkiem cukru, a w pozostałej części mleka rozprowadzamy budyń. Dalej postępujemy tak jak jest to wskazane na opakowaniu. Budyń studzimy. Masło w temperaturze pokojowej miksujemy na puch i partiami dodajemy do niego zimny budyń. Na koniec wlewamy sok cytrynowy i spirytus
na 1 zimny placek kładziemy masę budyniową i przykrywamy 2 plackiem. Ciasto chłodzimy w lodówce całą noc.
zdj