Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
"Boczniaki z Tagliatelle" to połączenie delikatnych grzybów boczniaków z krem...
Odsłon: 136
Idealny dodatek do grilla i nie tylko.
Odsłon: 85
"Boczniaki z Tagliatelle" to połączenie delikatnych grzybów boczniaków z krem...
Odsłon: 136
Idealny dodatek do grilla i nie tylko.
Odsłon: 85
Składniki
Mięso wrzucamy do dużego garnka, zalewamy zimną wodą (około 1,5 litra), dodajemy jarzynki pokrojone w słupki, 2-3 ziarenka ziela angielskiego, 2 listki laurowe, kostkę rosołową (jeśli ktoś preferuje bez, to nie dodawać). Gotować do miekkości (tak samo jak gotujemy rosół). Po ugotowaniu odcedzić jarzynki i mięso, a rosół odstawić do ostudzenia.
W osobnym garnku rozpuścić masło, wsypać mąkę i zrobić białą zasmażkę (nie rumienić). Po kilku minutach powoli wlewać ostudzony rosół i mieszamy ubijaczką, aby składniki dobrze się połączyły. Do powstałego sosu wrzucamy na kilka minut plaster cytryny, po czym wyciągamy.
Jarzynki i mięsko drobno kroimy, dodajemy do sosu. Przyprawiamy solą, pieprzem, curry i sosem sojowym. Zabielamy śmietaną, jeśli potrawka jest zbyt rzadka dodajemy więcej mąki. Na końcu dodajemy duuużo zielonej natki.
Ryż gotujemy na sypko z dodatkiem soli i curry. Wykładamy na talerze, polewamy potrawką.