Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziś poznańskie plyndze czyli placki ziemniaczane. Sposobów na wykonanie i podanie placków ziemniaczanych jest mnóstwo Dziś proste, można powiedzieć podstawowe, placki ziemniaczane :) Choć same w sobie mogą być daniem głównym bez dodatków, tym razem podałem je z kotletami mielonymi, domowym sosem czosnkowym i buraczkami.
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 57
Pyszna i błyskawiczna zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami i serem
Odsłon: 126
Co zrobić, gdy podczas samotnego wieczoru przyjdzie ci ochota na włoski przys...
Odsłon: 738
Szparagi to jedne z popularniejszych, a jednocześnie smacznych warzyw sezonow...
Odsłon: 648
Przepis dnia
...sezon rabarbarowy w pełni, jeśli macie ochotę na coś słodkiego dziś propon...
Odsłon: 10137
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 57
Pyszna i błyskawiczna zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami i serem
Odsłon: 126
Co zrobić, gdy podczas samotnego wieczoru przyjdzie ci ochota na włoski przys...
Odsłon: 738
Szparagi to jedne z popularniejszych, a jednocześnie smacznych warzyw sezonow...
Odsłon: 648
Przepis dnia
...sezon rabarbarowy w pełni, jeśli macie ochotę na coś słodkiego dziś propon...
Odsłon: 10137
Składniki
Ziemniaki, cebulę i czosnek, umyć, obrać i zetrzeć na tarce o najdrobniejszych oczkach (choć ja już od dawna po prostu przepuszczam wszystko przez maszynkę do mięsa z najdrobniejszym sitkiem - tak jest znacznie szybciej).
Z powstałej masy odlać nadmiar wody, dodać jajka, mąkę i przyprawy i i dokładnie wymieszać.
Na rozgrzany na patelni tłuszcz nakładać łyżką cienkie porcje ciasta i smażyć z obu stron aż placki nabiorą złocistego koloru (w zależności od grubości patelni będzie to ok. 3-5 minut z każdej strony). Uwagi, sugetie, propozycje do przepisu :-) Jeśli podczas przewracania placki rozpadają się, trzeba dodać nieco mąki aby ciasto było bardziej zwarte lub smażyć dłużej z pierwszej strony, bo może być przyczyna taka, że placek w środku jest niedosmażony. Najlepiej smażyć placki na patelni z grubym dnem, bo wtedy nagrzana jest ona równomiernie i placki również się usmażą równomiernie. Sposobów podania placków ziemniaczanych j est mnóstwo. Ja tym razem zajadałem je z kotletami mielonymi, buraczkami i sosem czosnkowym (na wszystko przepisy można znaleźć na moim profilu :) ). Równie dobre będą z samym sosem czosnkowym, keczupem, śmietaną, stopionym serem czy nawet z cukrem - ta opcja powinna ucieszyć szczególnie dzieci :) Życzę smacznego i zapraszam do obserwowania mojego profilu, na którym staram się dodawać przepisy na bieżąco, kiedy tylko mam czas gotować :-)