Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jak się zrobiło sos musztardowy, to trzeba go użyć, więc i trzeba wymyślać, c...
Odsłon: 520
Przygotuj fasolkę po bretońsku, według sprawdzonego przepisu. Będzie idealna...
Odsłon: 23672
Surówka "Wiosenka" to lekka, świeża i kolorowa kompozycja, idealna jako dodat...
Odsłon: 115
Jak się zrobiło sos musztardowy, to trzeba go użyć, więc i trzeba wymyślać, c...
Odsłon: 520
Przygotuj fasolkę po bretońsku, według sprawdzonego przepisu. Będzie idealna...
Odsłon: 23672
Surówka "Wiosenka" to lekka, świeża i kolorowa kompozycja, idealna jako dodat...
Odsłon: 115
Składniki
Placki: Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce. Cebulkę sparzyć, zetrzeć na tarce, udusić na maśle. Do ziemniaków dodać żółtka, mąkę, pieprz, sól, cebulę oraz śmietanę. Ubić pianę z białek, połączyć z ziemniakami, wymieszać. Łyżką nakładać placki na rozgrzany tłuszcz i smażyć z obu stron na złoty kolor.
Sos: Cebulę pokroić, podsmażyć na oleju. Pieczarki umyć, obrać, posiekać i również podsmażyć. Dodać sól, pieprz, wodę. Dusić 20 min. Pod koniec duszenia dodać posiekaną natkę i czosnek. Sos zagęścić mąką i chwilę podgotować. Placki polać sosem.